Malzemeler :
- 30 Adet köy yumurtası
- 3 kg süt
- 2 kg su
- Yeterince un
- Tuz
Burada verilen miktarlar, köy yerinde bir
ailenin kışlık ihtiyacını karşılayacak ortalama br ölçüye göre
verilmiştir. Oranlara sadık kalınarak malzeme miktarları değiştirilip,
daha az veya daha çok hazırlanabilir.
Yapılışı :
- Yumurta, süt, su ve tuz ortası havuz gibi açılmış unun içerisine alınır.
- Bütün malzemeler yavaş yavaş una yedirilerek, sertçe bir hamur hazırlanır.
- İyice yoğrulan hamur, yumurta büyüklüğünde bezelere ayrılarak bir saat kenarda, temiz bir örtü altında dinlenmeye alınır.
- Her bir bezeden, çok ince olmayacak şekilde sofra büyüklüğünde yufkalar açılır.
- Açılan yufkalar, temiz bir örtü üzerinde birbirine olabildiğince değmeyecek şekilde serilir.
- Yufkalar havadar ve güneş görmeyen bir ortamda 5-6 saat kurumaya bırakılır.
- Yufkalar üstüste 10-12 adet konulup, önce 5-6 cm kalınlığında şeritler halinde boylu boyunca kesilir.
- Kesilen her bir şerit, keskin bir bıçak yardımıyla 1-2 mm kalınlığında enlemesine kesilir.
- Elde edilen kesilmiş makarna hamurları, yeniden kuru bir bez üzerine alınarak serin ve gölge bir ortamda 4-5 gün boyunca kurumaya bırakılır.
- Elde edilen ev makarnaları, nemden uzak serin bir yerde kuru bez torbalarda veya mukavva kutularda muhafaza edilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder