3 Mayıs 2015 Pazar
YEŞİL ÇAYI NİÇİN İÇMELİYİZ?
Yeşilçay hakkında 12 bin civarında (hakemli yayın) yayın var. Bilim Yeşilçayın Faydaları hakkında 1995 yılından beri sürekli bilgiler paylaşıyor. Yeşilçay hakkında Bu faydalı bilgiler çoğunlukla "iltihap, artrit, viral, bakteriyel inhibisyon, toksinler, kardiyovasküler sistem, diş ve diş etleri, sinir sistemi ve diğer rahatsızlıkları ortadan kaldırarak, çeşitli kanserler Türlerine olumlu etkileri hususunda.
Yeşilçay, Su'dan sonra en çok tüketilen içeceklerden birisidir. (Asya'da yaklaşık 50 yüzyıl boyunca kullanılır) (Mandel ve ark 2008).. Anavatan'ı Asya olan, sürekli hasatı olan bir bitkiye (Camellia sinensis.) denir.
Vitaminler, polifenoller, kafein, florür, şekerler, amino asitler, proteinler, mineraller, klorofil ve Diğerlerini içerir. (2013 Zhao. ark.)
Çayların hasat sonundan işlenmesi, fincanımıza kadar gelmesi süresindeki aşamaları çok önemlidir. Çaylar beyaz, yeşil (Oolong Çay veya siyah çay) olarak üretilir. Bazı Çaylar fermente (yeşil ve beyaz çayların), yarı fermente (Oolong çayı) olarak sınıflandırılır. Fakat siyah çay fermente edilir.
Yeşilçay yapraklarının sağlık açısından etkileri onun yapraklarındaki (flavonoller ve kateşinler) zengin antioksidan polifenol içeriğidir. Yeşilçay yaprağının % 30 kadarı kateşindir. Bu ORANI bulmak içinmi biyokimyasal ve farmakolojik aktiviteye tutulursa en çok kateşini kalır. (Siddiqui ve ark. 2006). Son zamanlarda, yapılan Çalışmalarla geriye kateşin kaldığı bulgulandı. EGCG (Wolfram 2007).
Beyaz çay ve yeşil çay farklıdır. Yeşilçay kateşin zengindir. Beyaz çay epigallokatekin-3-galat veya EGCG, epikateşin ve metilksantinın içeriği (2013 Zhao ark.) büyük miktarlardadır. Siyah çay, bisflavanol, theaflavin ve thearubigin olarak yüksek düzeydedir.
Yeşilçayın Yetişme koşulları, toprak ve coğrafi konumuda, çay kalitesinde önemli rol oynamaktadır. Çay yapraklarını sıcak suya atarak demlersek bileşenlerini korumuş enzimlerini de korumuş oluruz.
Genel bir kural, büyük Yapraklı çaylar, daha iyi ve daha lezzetli gibi. Bazı Çay poşetleri, ya su içinde dağılabilmektedir ya da kimyasal maddeler (epiklorohidrin) içerir, ya da potansiyel olarak zararlı madde de dahil olmak üzere plastik kapların içene ambalajlanarak tüketime sunulmaktadır.
Dünya Çapında Üç milyar kilogram Çay üretilir ve işlenir. (2006 Ohsaki Çalışması) Yaklaşık 30 ülkede gerçek çay Tüketicileri vardır.
Çayın hem kolay hazırlanması hem vücut üzerindeki biyoyararlanım etkisinden dolayı da hücreleri formda tutar. (Shishikura & 2005) Çay biyolojik hemen tüketilebicek durumda olmasıdır. Yeşil çaydaki kateşinler biyolojik tüketim miktarı ile doğru orantılıdır. (Reygaert 2014)
Düzenli olarak günlük bir bardaktan fazla yeşil çay içenlere ne gibi faydalar sağlayabilir:
1. kardiyovasküler ölümleri ve hipertansiyon rizikosunun azaltılması.
Epidemiyolojik çalışmalardan elde edilen kanıtlar yeşil çay tüketimine alışıltırılmış ters vücut yağ ve dağıtım özelliğinden dolayı insanlarda, inme, kardiyovasküler ölüm oranlarını, diyabet ve hipertansiyon riskini düşürmesiyle ilgilidir. (uzun süreli çay tiryakileri daha az obezdir.) (Wolfram 2007).
Günde 1 fincan Çay içenlerle, 5 bardak ve daha gazla Çay içen üzerinde Japonya'da 40.000 kişi üzerinde yapılan araştırmaya göre günde 5 bardak veya daha fazla yeşil çay tüketenlerin % 26 oranında kardiyovasküler hastalık ve ölüm oranının azaldığı tespit edilmiştir. İnme rizikosunu ise % 37 oranında düşürülmüştür. Daha çok yeşil çay içen insanlar kardiyovasküler nedenlerden ölümü daha az muhtemeldir. (Bu çalışma olumlu bdoz / yanıt ilişkisi bulunamadı.) (Ohsaki Çalışması 2006).
Yeşil Çay göstermiştirki, Kardiyovasküler yararları, aynı zamanda, arterosikleroz inhibe vücut ağırlığı, kan ve doku lipid (yağ) seviyelerini azaltmak ve HDL (Reygaert 2014, Vernarelli ve LDL'nin oranını artırıp antioksidan ve anti-enflamatuar etkileri özelliğiyle yeşil çay tüketimi önerilmiştir. (Lambert 2012, Kao ve diğerleri., 2006).
Yeşilçay'ın yeni bir özelliği Cooper tarafından ortaya çıkarılmıştır. ((yeşil çay özleri kullanılarak) günlük yeşil çay (Yang ve ark. 2000) tarafından yapılan yeni bir çalışmada, Yeşilçay'ın 600 + ml kullanımında bu etkiyi doğruladılar. Yeşilçay tüketen insanların hipertansiyon riskini %65 azaltabilir.
2. Diyabet
Yeşil çay Kişilerin Tip2 diyabette metabolik sendromun ön etkisi olan kan şekeri düzeylerini düzeltici ve vücudun yağ yakma özelliğine yardımcı olmaktadır. (Cooper 2012).
Uzun vadeli çay alımının (c. 30 yıl) kan şekeri ve tip 2 diyabet açlık düzeylerini azalttığı yönünde araştırması var. (da Silva Pinto 2013)
3. Anti-inflamatuar özellikleri
Kronik inflamasyon belirteçleri açısından alışılmış çay tüketiminin yararına ilişkin çalışma bulguları daha uzun vadeli çalışmalar ve araştırmalar için pozitif olduğu sonucuna vardı. (De Bacquer ve ark. 2006)
inflamasyon artrit, kalp-damar hastalığı, yaşlanma ve kanser ile ortaya çıkar. Yeşil çay terkip maddelerinin etkisi olası bir mod iltihabı iyileşmesine yardımcı olur. anti-inflamatuar molekül (sitokin, IL-10) üretimi artmıştır. (Reygaert 2014)
Yeşil çay özü kullanarak yapılan başka bir çalışmada katılımcıların inflamasyon ve LDL düzeylerini düşürdüğünü gösterdi. (Cooper 2012)
4. Sağlıklı diş etleri ve dişler...
Yeşil çay tiryakilerinde diş kaybı olasılığını azalttığı, sağlıklı diş etlerine ve dişlere sahip olduğu Zhao ve arkadaşları (2013) çalışmalarında var. (Zhao ve Ark. 2013)
Test edilen tüm çaylarda benzer sonuçlar göstermiştir, gün boyunca bir bardaktan fazla Çay içme alışkanlığı kateşinlerin yararını ortaya çıkıyor. (Sharma ve ark. 2007),
Benzer bir şekilde, yeşil çay da S üzerinde hareketle treptococcus mutans ve diş yüzeylerine yapışmaları engelleyerek, çürük ve bakteri azalımı yapıyor. (2014 Reygeart)
5. Antikarsinojenik özellikleri
Yeşilçay'ın Antikarsinojenik etkileri, çeşitli kanser türlerine (örneğin akciğer, göğüs, deri) karşı olumlu etkileri gözlenmiştir.
Zengin antioksidan içeriğiyle yeşil çayın; kolon ve akciğer kanseri için hem bir araç, hem de idrar yolları taşları, diş çürüğünü engelleyici etkileri yönünde. (2007 Sharma vd).
Yeşil çayın Etki mekanizmaları, inhibe anjiyojenezi (tümör), hücre büyümesini, kanser hücrelerinde apoptoz (hücre ölümü) indükleyici (Reygaert 2014) ve aşağı regülasyonu gen içerebilir (Siddiqui ve ark. 2006).
Örneğin, bir Çalışmada EGCG ve çay polifenolleri proliferasyonu, akciğer kanser hücrelerini inhibe ettiği bulundu (2007 Sharma ve diğ.).
Prostat kanseri rizikosu olan erkeklerden elde edilen veriler umut verici görünüyor. Bir yıl boyunca tüketimde (200 mg flavan-3-ol) özü (test grubu oldukça küçük olsa bile), kontrol grubunda vs çay içen grubun 8x daha az tümör tanısıyla sonuçlandı.
Prostat kanserinde yeşil çayın yararlı etkilerine diğer iyi bir kanıtta histolojik teyit adenokarsinom 130 Çinli erkek vakanın kontrol çalışmasından geliyor. (Jian ve diğ. 2004), Yaşil çay tüketiminin sıklığı, süresi ve miktarı hastalar üzerinde olumlu bir etkisiyle önemli doz-cevap ilişkisi bildirdi. Son olarak, Siddiqui ve ark. (2006) fareler üzerinde yaptıkları deneyde (6 bardak Çay tüketim miktarına eşdeğer) yeşil çayın prostat karsinogenezin infüzyon için ikna edici kanıtlar bulundu.
Ayrıca, insandaki prostat kanseri hücre çizgileri incelendi in vitro ve doza bağlı olarak belirgin bir ilişki göstermiştir: PSA düzeyleri, yeşil çayla EGCG artan miktarda azalma tespit edildi. (PSA, prostat spesifik antijen, prostat patoloji tahmin etmek için en sık kullanılan bir belirteçtir).
Bu araştırma henüz insan denekleri üzerinde bir çalışma olmasa da, bu sonuçlar cesaret verici ve aynı zamanda yukarıda belirtilen Çinli çalışma grubu ile de uyumludur.
Meme ve akciğer kanseri için yeşil çay kemopreventif potansiyelini araştıranlar (Wu ve ark. 2003, Clark & You 2006) bulgularını teyit etmek için daha fazla araştırmaya yöneltmiştir.
Böylece, yeşil çay ile kemoprevensiyon potansiyeli (Siddiqui ve ark. 2006, 2011 Katiyar) umut verici görünüyor.
Yeşil çay, aynı zamanda deri, UV radyasyon hasarı ve kanser bağlamında yararlı görünmektedir.
Hayvan modellerinde elde edilen bilgilere dayanarak yapılan çalışmalarda günlük 5-6 bardak düzenli Çay tüketimiyle (1 gr yeşil çay yaprakları / 150 ml su = 1 bardak) benzer bir etki, fotokoruyucu sağlayabilirliği düşündürmektedir.
Bu nedenle, yeşil çay, yeşil çay polifenollerinin düzenli tüketimi UV ışını nedeniyle oluşan deri tümörü gelişimi de dahil olmak üzere enflamasyonla ilişkili deri hastalıkları önlenmesi için etkili bir strateji olarak kabul edilebilir. (Katiyar 2011)
Aynı yazar, ayrıca kemopreventif insanlarda deri kanseri yöntemi ile tıpta gelecekteki pratikte kullanımı mümkün olabilecek araştırmalara yöneltiyor...
6. Antimikrobiyal özellikleri:
Yeşil çayın antimikrobiyal etkisiyle çeşitli bakterilere karşı olumlu tarafı bilinmektedir,
Bunlar, örneğin, Escherichia coli , Salmonella spp, Staphylococcus aureus , Enterococcus spp, Candida albicans ve bazı virüsler ( HIV, herpes simpleks, grip. (Reygaert 2014)
Hücre duvarı ya da zarlılara DNA sentezini bozarak veya protein sentezine müdahale ererek çaydaki kateşinlerin aktif bileşenlerin engelleyici etkisi bakterilerin dört olası eylem modlarına dayanmaktadır. Yeşil ve siyah çay özleri antibakteriyel etkisi antibiyotikler amoksisilin ve sefadrin etkileri karşılaştırılabilir. (2012 Cooper)
Yeşil çay antibiyotiklerle birlikte başarılı MRSA (Metisiline dirençli aksi dirençli bakterileri inhibe edilmesi için kullanılmış olan Staphylococcus aureus ) sinerjik etkiler gösterirler. (Reygaert 2014).
Genel sonuç olarak, antimikrobiyal ajan olarak yeşil çay büyük bir potansiyele işaret etmektedir.
Yeşil çay; kateşin ekstreleri virüsün çoğalmasını önleyerek, influenza virüsünün çeşitli suşları üzerinde güçlü antiviral özellikleri sergiledi.
7) Mutlu ruh hali ve dikkat düzeyini artırıcı...
Hem yeşil hem de siyah çay aynı zamanda ruhumuzu olumlu etkileyebilir. (Einoether & Martens 2013)
Bir bardak çay genellikle kalbimizdeki fizyolojik tepkileri yansıtabilir, rahatlama, yenilenme ve memnuniyet duygularıyla da olumlu ilişkilidir. Çaydaki kateşin 300mg bir dozdan sonra hissettirip sakinleştirip, uyarır. (Einoether & Martens 2013).
Başka bir çalışmada, yeşil ve beyaz çay içtikten sonra streste bir azalma saptanmıştır. Aynı zamanda, stres altında geliştirilmiş performans gösteren, 50 mg theanine (aşağıya bakınız) tüketildikten sonra, insan beyninin, alfa aktivitesini arttığını söylüyor. (Yoko ve ark. 2014)
Kafein ve theanine atfedilen çay tüketiminden sonra artan bilinç ve konsantrasyon için kanıtlar da vardır. Çay yaprağındaki kafein içeriği% 3-6 olmalı. (Sharma ve ark. 2007).
Çay stresten kurtulmaya yardımcı olur.
Japon yetişkinler üzerinde yapılan çalışmada, yeşil çay tüketimi (5 + bardak) yüksek düzeyde psikolojik sıkıntıyı giderici olduğunu gösterdi. (Einoether & Martens 2013)
Japon yaşlı insanlar üzerinde yapılan çalışmada daha sık yeşil çay içenlerde depresif belirtilerde azalma prevalansı bulundu. (da Silva Pinto 2013)
Çay içmenin (Örnek: kilo kontrolü veya nöroprotektif faydaları) uzun vadeli faydalarına bakarsak uzunlamasına çalışmaların aksine, ruh ve dikkat üzerindeki etkileri çay tüketiminden sonra birkaç saat ile birkaç dakika içinde görülür. (Einoether & Martens 2013)
Bu da 2012 yılında "çay MR" çalışması ile gösterilmiştir (Bogwardt ve ark.).
Çalışmaların çoğu aktif maddeler ve fizyolojik değişimlerin efektör olarak kateşinlere odaklanırken yeşil çay, aynı zamanda kan-beyin bariyerini geçebilen amino asit L-Theanine içerir. Doğrudan rahat uyanıklığı bir alfa durumunu çağrıştırarak beyni etkilediği gösterilmiştir. L-Theanine nöroprotektif, duygudurum artırılması ve gevşeme özelliklere sahiptir ve kortikal nöron uyarma inhibe ederek anti-stres etkilere neden olabilir, antipsikotik tedavinin L-theanine ile şizofreni ve şizoaffektif bozukluk hastalarında anksiyete semptomları iyileştirebilir sonucuna vardırabilir.
(L-Theanine klinik olarak yararlarını kanıtlamak için L-Theanine üzerinde uzun vadeli çalışmalar. Ritsner ark. 2011, Cooper 2012).
8) nöro-koruyucu özellikler
Hayvanlar üzerinde yapılan deney verileri ve insan üzerindeki epidemiyolojik kanıtlarda, çay tüketiminin ters demans, Alzheimer hastalığının görülme sıklığı ile ilişkili olduğunu göstermektedir. .(Mandel ve ark., 2008).
9) Detoksifikasyon
Çay; toksiteye, ağır metalara karşı vücudu koruyabilir, atılımı kolaylaştırır. (Siddiqui ve ark. 2006).
10) Bağışıklık Sistemi Güçlendirici
Yeşil çay aynı zamanda, sigara içenlerde kan akışını artırır antioksidan kapasitesini artırır, plazma peroksitleri azalır ve oksidatif hasarı ve lenfositler glutatyon peroksidaz aktivitesini (beyaz kan hücreleri) azaltır. (2007 Wolfram) Başka bir deyişle, pozitif molekülleri (antioksidan) artırılması ve stres (peroksitler) azaltarak, bağışıklık fonksiyonunu artırır.
Diğer yazarlar L-Theanine ve kateşin içeren çay özleri kullanan kişilerde soğuk insidansı ve gribi azalma özelliği gözlendi. (da Silva Pinto 2013)
Siz bu yazıdan sonra taze demlenmiş yeşil çayın keyfini çıkarın!
Belki de bu yazı hayatınızda yeni bir sağlıklı yaşam alışkanlığı için merakınızı mahmuzlan. Ne Olursa olsun okuyanlara tavsiyemiz; Günde 5 + bardak yeşil çay içiniz o bazı kahvelerle şimdiden takas ediniz.
Şimdi bir fincan Yeşilçayı denemeden önce hayata pes etmeyin. Çook lezzetlidir bilesiniz.
Kaynak: wakeup-world.com
Yazan: Katrin Geist
Çeviri: Ahmet MARANKİ ve KOBİK Ekip
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder